Hypertekstens mulighet

Howdy! Det har vært litt stille her på bloggen i det siste da jeg for en stund tilbake ble bitt av en nesten 2 uker lang influensa, i tillegg til at jeg var på familiebesøk i Brattvåg (Haram kommune). Da viruset endelig ga seg ble det atter foreleseninger, trening, dusjing, spising, lekser og soving… For så å bli repetert. Lever nemlig et ganske rutinepreget liv, og det kan høres kjedelig ut, for det er det faktisk. På den annen side må man leve litt kjedelig iblant for å få ting i perspektiv, for å få tenkt, og for å få gjort viktige ting. Livet kan nemlig ikke alltid være en fest, og selv om sosialiseringsbiten mangler fyller jeg dagene med dette for å ta vare på meg selv og sikre meg en framtid med jobbmuligheter. For som Steven King sa det: «Talent is cheaper than table salt. What separates the talented individual from the successful one is a lot of hard work.»

Frisk, fokusert og fornøyd. Mer om meg her (Eksempel på bruk av hypertekst.)

Så til ukens tema, nemlig hypertekst. Det er kort fortalt et konsept som gir flere parallelle hendelsesforløp i f.eks. en artikkel, og det er opp til deg hvor du ønsker å starte, hva du ønsker å lese og hva du vil klikke deg inn på. Du ser eksempler i nettaviser der ulike informasjonsbiter som tekst, bilde, video og oversikter til sammen danner det endelige resultatet. Informasjonsbitene kalles for noder, og vi får tilgang til disse via programmerte «adresselapper» – såkalte lenker.

La oss nå ta for oss de vidt forskjellige litterære sjangrene novelle (skjønnlitteratur) og kronikk (sakprosa). Begge disse har gode muligheter for bruk av hypertekst på nettet. Novellen, for eksempel, kan bygges opp på en annerledes måte ved at én person skriver begynnelsen mens andre fyller på varierte fortsettelser via lenker. Dette utgjør «flere» noveller av én novelle – alle med forskjellige utfall. Det negative med dette er vel at leseropplevelsen blir dårligere mtp. oppdelingen. Hvordan kan så kronikken ta fordel av hypertekststrukturen? En kronikk er en seriøs artikkel – om et aktuelt emne – som ofte står langt framme i avisen. Den er til vanlig skrevet på en lineær måte der trykkingen (publiseringen) bestemmer lesemønsteret til leseren, fra topp til bunn. Ved bruk av hypertekst kan en kronikk belyse flere sider av en sak ved å lenke til lignende saker – evnt. en debatt i tilknytning saken. Dette gir større bredde, økt objektivitet og tilgang til informasjonsmateriale med en felles, gjensidig relevans. Så til utfordringen: Nodenes oppdeling og forgreiningene kan virke forvirrende, og viktig info kan gå tapt. Og er ikke en god nok struktur på plass vil bruken av hypertekst miste sin funksjon.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Til slutt vil jeg bare få inn noen tanker om denne bloggingen: Som et verktøy innenfor skolearbeidet føler jeg at jeg lærer mer av å blogge. Jeg får virkelig viklet inn mine egne, innerste tanker i de temaene som taes opp, og det utgjør på en måte ekstra lærdom ved at en går mer fram og tilbake i pensum, tenker, analyserer, skriver, tenker litt igjen, for igjen å skrive. Pensumet sitter uten tvil mye bedre! Blogges.  

Kilder

Engebretsen, M. (2002). Å skrive for skjermen. Kristiansand: IJ-forlaget.

Engebretsen, M. (?). En skjermet verden – Tekstuelle spørsmål i en digital tid. Hentet 16.02.15, fra http://home.uia.no/martine/skjermet.html

Reklamer

2 kommentarer om “Hypertekstens mulighet

  1. Et godt skrevet innlegg. Jeg liker vinklingen du har valgt med hovedfokus på novelle og kronikk, og hvilke muligheter det ligger i bruk av hypertekst i denne sammenhengen. Interessante tanker du gjør deg opp, og samtidig påpeker du utfordringen som ligger ved bruk av lenker. Fin flyt og interessant lesning. Godt jobbet 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s