Vi har blitt noen «klikkere»

Hei! La oss ta utgangspunkt i nettavisenes journalistikk denne gang, og det den fører med seg. For det er ikke noe nytt at måten å lese nyheter på digitale plattformer er ulikt det å sitte med en papiravis en ettermiddag etter en bedre fortært middag. Jeg vil først dra fram valgmulighetene leseren har når det kommer til måten å lese på. Leseren kan velge å se på tidligere artikler i sammenheng med den saken en kommer over (for å få et historisk perspektiv eller innblikk), «hoppe» til andre sider angående saken, eller bare velge å konsentrere seg om en rask oppsummering i form av f.eks. en videosnutt. Denne «klikkingen» er sentralt innen nyhetsformidling på nett, og kulturjournalist Jan Zahl dro fram et noe spesielt eksperiment i en artikkel vi fikk i oppgave å lese (under bildet).

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Åsa Linderborg (kulturredaktør) gjorde et eksperiment på nett for å se på forskjellen i antall klikk. Hun ga ut to ulike overskrifter – der overskriften med ordet «analsex» viste seg å få 10 ganger så mange klikk som den andre, «kjedelige» overskriften. Hva forteller dette oss? Jo, nemlig at spicy ord tiltrekker lesere – enten vi inrømmer det eller ei. (For det er jo de av oss som gir uttrykk for at vi er så veldig opptatt av politikk og krig og sånn, selv om det ikke alltid er tilfelle.) Men hva kan vi så gjøre når det viser seg at klikkingen har kommet for å bli? Jo, vi kan dra utnytte av det at attraksjon er viktig på nett.

For – rett etter «informasjon» og «meningsutveksling» – drar en av våre forelesere, Martin Engebretsen, fram i Å skrive for skjermen at leserne er opptatte av en opplevelse og fascinasjon – attraksjon. Og dette må vi da kunne dra fordel av? Jeg tenker at det ikke vil skade å bruke mer av de oppfinnsomme titlene som «Liker best analsex» så fremst det ikke går utover selve innholdet i teksten. For det blir jo bevist ovenfor at ord som er litt på kanten tiltrekker lesere. Men samtidig er leserne så veldig opptatt av kvalitet i det de leser, så en god mellomting ville da vært en spicy overskrift med tilhørende godt tekstmateriale.

Blogges.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s