Bli mer kildekritisk!

Ikke alt er «fryd og gammen» på Internett; snarere tvert imot. Det er fordi den massive mengden med informasjon tilgjengelig nemlig ikke blir styrt av noen. (Det mangler «Internett-politi».) Jeg tror vi har blitt for vant til å bruke internett at vi ikke lenger er skeptiske til informasjonen vi møter. 

Slik som de sosiale mediene har vokst så betraktelig de siste årene – både i antall sosiale medier og antall brukere – har også usannhetene på nett vokst i spredning. Jeg merker selv at det er utrolig lett for meg å lese noe for så å videresende eller dele det uten å tenke noe videre over det. I mine øyne  har vi blitt så likegyldige over hvor informasjon kommer fra, at vi egentlig tror på alt vi kommer over. Som atferdsforsker Pelle G. Hansen så fint forklarer det: Når vi kommer over informasjon tenker vi bare «Jøss, så interessant!», også deler vi det videre. Vi har på en måte sluttet å stoppe opp for å tenke oss litt om, og jeg forstår rett og slett ikke hvorfor…

Har vi blitt for godtroende, eller bare for late? Vi lever i et hav av informasjon på Internett, og jeg forstår godt at vi

Vi må bli mer kritiske på internett - som detektiver. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Vi må bli mer kritiske på internett – som detektiver. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

«kjøper det» når vi kommer over en fancy, ordentlig og velgjort webside eller ett eller annet fra munnen av bekjente på Facebook. Men vi må bli så utrolig mye flinkere til å koble Internett mot virkeligheten, og tenke over at websider kan bli kjøpt og betalt av hvem som helst og bli gjort så fin som bare det av kriminelle med onde hensikter. Og venner på sosiale medier deler ikke ofte sannheter, for ryktespredning av løgner er faktisk like stor her som i den virkelige verden med sladder. Et vanlig eksempel er f.eks. kjendis døde i bilulykke – et utsagn som er like sant som mange av artiklene i sladderbladet Se&hør.

Må vi få oss en på trynet før vi starter å ta ansvar for det vi tror på og deler videre? Nei, vi må rett og slett – unnskyld språket – slutte å være så jævla dumme og naive på Internett!

Det er ofte gratis å dele noe. Og du føler at du gjør noe, uten at du blir ansvarlig for eventuelle konsekvenser. For å unngå en slik situasjon bør du finne kilden til informasjon og stille utdypende spørsmål før du deler. For tiden forholder vi oss til all kunnskap på nettet som om den har blitt sjekket av journalister eller forskere. (Pelle G. Hansen, http://forskning.no/internett-medievitenskap/2014/03/forhold-deg-kildekritisk-til-sosiale-medier)

Jeg runder av med noen grunnleggende tips om sikkerthet på WWW: 1) Ikke åpne e-poster fra ukjente eller vedlegg som er «for gode til å være sanne» (premier, gaver med mer). 2) Bruk ikke offentlige PC-er til nettbank-aktivitet og annen bruk der du taster inn sensitiv informasjon om deg selv. 3) Skaff deg virusbeskyttelse, og benytt den jevnlig til å skanne maskinen. 4) Benytt brannmur. 5) Når du forhåndsbetaler; betal aldri via telegramoverføring da det er vanskelig å spore. 6) Vær forsiktig med hvor du registrerer mailadressen din. Jeg gjorde en feil en gang, og registrerte adressen min for å bli gratis produkttester, og fikk svi for det ved at den ble solgt til sendere av spam. 7) Oppdatér maskinen jevnlig for å besitte sikkerhetsfikser fra levereandører av programmene du bruker. 8) Utlevér aldri passord og pin-koder på nettet, og vit at noen kan «se over skulderen din» når du taster inn slikt.

Kilder

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s