Journalistens nye hverdag

I 2011 sto det i en artikkel på journalisten.no en «ønskeliste» for journalister for framtida: 

Det vil bli færre allmennjournalister med et bredt kunnskapsfelt. I framtida vil man i større grad ha behov for journalister som kan gå i dybden på et smalere fagfelt og journalister som behersker nye presentasjonsformer. Teknologi og journalistikk vil smelte sammen i større grad. Det åpner for andre rekrutteringsveier enn dagens tradisjonelle journalistutdanninger. (http://journalisten.no/node/34057)

Vel, det var da, og de nye presentasjonsformene har «for lengst» kommet på banen. Men hva har så dette gjort med måten å jobbe på for dagens journalister?

Det ser ut til at dagens journalister må kunne mye mer enn før (med før mener jeg da det tradisjonelle mediet – papiravisen – regjertere). Alt fra grunnleggende viten om sosiale medier, bruk av digitale verktøy, flerkanalpublisering, nettpublisering og dialog med leserne (debatt/kommentering). Sistnevnte har blitt veldig viktig da leserne, som idag sitter med både nettbrett, mobil og datamaskin, har muligheten til å bli en del av artiklene – hvilket har gjort at journalistene ikke lenger kjører enveis kommunikasjon men toveis kommunikasjon med mindre makt. Og da må journalisten vite hvordan å takle det.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Men hva mer har så nettet gjort med måten redaksjonene jobber på? Her vil jeg trekke fram VG litt… Det virker nemlig som at de sparer mye på nett ved å samarbeide med andre nettsider når det kommer til enkelte saker. Et eksempel er E24 og Dine Penger når det kommer til økonomisaker (her blir lenkemulighetene brukt). Dette er jo bra for begge parter, da VG sparer arbeid og andre nettsider får mer popularitet. Dette gjelder også blogging, der enkelte bloggere blir stilt fram på nyhetssider i bytte mot «klikk». Men dette er også skremmende, da det blir mindre jobb til de utdannede journalistene.

Noe annet sentralt rundt dette temaet er direktheten… Nyhetene presenteres nemlig ikke lenger som før, men her og nå, og nyhetshusene tilbyr publikum live-sendinger av store samt små saker. Denne nye måten å framstille nyheter på tror jeg har gjort at journalistene må klare å kortfatte seg mer i måten de jobber på (de er nødt til å «jobbe kjappere» og publisere fortere), men de må gjøre det på en ryddig måte så ikke oppdateringer og hypertekst (lenkene) tar overhånd og gjør artiklene til kaos…

Dette var det siste blogginnlegget mitt, og jeg takker for meg!

Kilder

Reklamer

En kommentar om “Journalistens nye hverdag

  1. Et ryddig og fint innlegg du har skrevet! Det er helt klart at journalistene står overfor helt nye utfordringer nå som den teknologiske utviklingen har kommet for fullt. Absolutt spennende at du trekker frem hvordan nyhetene nå blir formidlet mer kortfattet og direkte. Det er jo flott at vi kan oppdateres på små og store saker når det skjer, men som du sier, krever det mye mer av dagens journalister når det gjelder å jobbe effektivt og levere godt. Dessverre ser jeg ikke helt at alle har fått til det enda, men det er jo lov å håpe at det kommer med tiden!

    Et oversiktlig innlegg med tydelige, og absolutt relevante poenger. 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s